Mail

info@kadimmizac.com

Telefon

0552 569 60 41

Akran ilişki Sorunları

[et_pb_section fb_built=”1″ _builder_version=”4.9.4″ _module_preset=”default”][et_pb_row _builder_version=”4.9.4″ _module_preset=”default”][et_pb_column _builder_version=”4.9.4″ _module_preset=”default” type=”4_4″][et_pb_image src=”http://www.kadimmizac.com/wp-content/uploads/2016/10/home_herbal_slider_bg.png” _builder_version=”4.9.4″ _module_preset=”default” title_text=”home_herbal_slider_bg” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″ min_height=”361.9px”][/et_pb_image][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row _builder_version=”4.9.4″ _module_preset=”default”][et_pb_column _builder_version=”4.9.4″ _module_preset=”default” type=”4_4″][et_pb_text _builder_version=”4.9.4″ _module_preset=”default” hover_enabled=”0″ sticky_enabled=”0″]

Akran İlişki Sorunları

Çocuklukta yaşadıkları tüm etkileşimler, çatışmalar çocuklar için çok öğretici ve önemli deneyimler olup, onların büyümelerine, olgunlaşmalarına ve gelecekteki sosyal ilişkilerinde daha donanımlı hale gelmelerine imkan verecektir.

Akran zorbalığı, dışlanma, arkadaşlık kurma ve sürdürmede güçlükler gibi etmenler okula gitmek istememeden akademik başarısızlığa kadar birçok probleme neden olabilir. Akran zorbalığına maruz kalan çocuğun ise neden maruz kalmaya devam ettiği araştırılarak, gerekli psikolojik destek sağlanmalıdır.

Ergenlik Dönemi Sorunları, ergenlik bireyin kendisi olmayı öğrendiği, kendisini tanıma ve tanımlama becerisini kazandığı, kendisine toplumsal bir değer ve rol biçtiği, hormonal, fiziksel, duygusal, davranışsal değişimlerin en hızlı yaşandığı hem genç hem aile için çalkantılı zorlu bir dönemdir. Çatışmalar artar, ebeveyn olarak ne deseniz suç olur ve bu dönemde nasıl davranacağınızı bilemeyebilirsiniz.

Gençler ise hâlâ çocuk yerine konmaktan, ders çalış denmesinden şikayetçidirler.  Aileler ne kadar kendi çocuğunu tanır, iyi iletişim kurabilir ve ergenlik dönemi hakkında ne kadar bilgi sahibi olursa çatışmalar da o kadar azalacaktır.

Sınav Kaygısı, önceden öğrenilen bilginin sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan yoğun kaygı olarak tanımlanır. Ülkemizde ergenlik dönemi boyunca çocuklarımız uzunca bir sınav maratonuna maruz kalmakta, bu nedenle her geçen yıl çocuklarımızın kaygısının artarak devam ettiği gözlenmektedir.

Anne-Baba-Çocuk İletişim Sorunları, Hepimizin bildiği gibi anne-babaların çocukları üzerindeki etkileri yaşam boyu devam etmektedir. Etkili iletişimin kurulduğu ailelerde, aile bireyleri birbirleri ile duygularını paylaşır, birbirlerine zaman ayırır, birbirlerine değer verir ve birbirlerini olduğu gibi kabul ederler.

Ders Çalışma Sorunları-Motivasyon Eksikliği; Motivasyon belli bir davranışı yapmak için gerekli olan nedenler ya da bir hedefi başarma arzusu şeklinde tanımlanabilir. Eğer motivasyon kaybınız varsa; hedefler belirleme (haftalık, yıllık, 4 senelik) liste yapmak, listeyi değerlendirmek, öncelikli amaçların belirlenmesi gibi sistematik bir çalışmayla motivasyon eksikliği giderilebilmektedir.

Tuvalet Eğitimi ve Sorunları; Çocuğun tuvalet eğitimi ile bezden kurtulması, hem çocuğun kendisi hem de bakım veren kişiler için önemli bir gelişimsel aşamanın tamamlanması anlamına gelmektedir. Uzmanlara göre, tuvalet eğitim sürecinde patron bebeğinizdir, siz yalnızca yardımcı kişisiniz. Merkezimizde tuvalet eğitiminde 8 adım yöntemi danışmanlığı uygulanmaktadır.

Çocukluk Çağı Korkuları; Korku duygusu çocuklukta sıkça görülen doğal duygu durumlarından bir tanesidir.  Çocuk belirli bir nesne veya durumdan şiddetli derecede kaçınıyorsa, örneğin; köpek, karanlık, iğne, yükseklik vb. çocuğun özgül fobisi olabilir. Bu durumda “çocukluk çağı korkusudur nasıl olsa geçer” şeklinde bir tutum takınmak, korkunun git gide pekişmesine ve duygusal ve davranışsal problemlere yol açmasına neden olabilmektedir.

Çocuklarda Cinsel Eğitim; Cinsel eğitim vermek onların kendi bedenini ve karşı cinsin bedenini tanımasını sağlar.  Çocuk bedenine ait sorumlulukları yerine getirmeyi öğrenir. Başkalarından öğreneceği yanlış bilgiler nedeniyle ileride cinsel yaşantısında sorun yaşamaktan, kendi bedeni ile ilgili kaygılardan korunur. Cinsel taciz gibi kaygı verici durumlardan korunmasını sağlar. Ebeveynlerin donanımlı olması, bu sürecin ve eğitimin tamamen normal gelişim sürecinin bir basamağı olarak kabul etmesi, bu konuda eğitim verirken gelişimsel özellikleri göz önünde bulundurması gereklidir.

Okula Uyum Sorunları; Okula başlamak hem çocuk hem de aile için büyük bir yenilik ve değişimdir. Çocuğun duygusal fiziksel, sosyal ve bilişsel yeterliliğinin belirli bir düzeye erişmiş olması, yeni yaşamsal becerileri içeren okula başlama sürecinde uyumu kolaylaştıracaktır. Çocuğun ağlaması, bağımlı davranışlar sergilemesi,  saldırgan tepkiler ya da kontrolsüz davranışlar sergilemesi ya da tam tersine içine kapanması okula uyum sorunlarından bazılarıdır.

Dijital Bağımlılık; Sosyal davranış açısından kuşakların iyi analiz edilmesi gerektiğini, analiz edilmesi gereken konulardan birinin de dijital bağımlılık olduğunu belirten Prof. Dr. Nevzat TARHAN, “İnternet kuşağının karşı karşıya kaldığı risklerden birisi de dijital bağımlılıktır. Teknoloji beyindeki ödül-ceza sistemini bozarak bağımlılık yaratıyor. Buna “ödül yetmezliği sendromu” deniyor. Beyindeki ödül-ceza sistemi haz duygusu ile ilgili. Haz duygusunun temel maddesi de dopamin. İnternet de aynı bu madde gibi ödül yetmezliği yapıyor.”

Danışmanlık çocuklarda ve gençlerde ihtiyaç duydukları duygusal desteği almaları, arkadaşları ve aileleriyle yaşadıkları çatışmaları çözümlemeleri ve yaşadıkları problemlere yeni bir bakış açısıyla bakabilmelerini sağlamak gibi birçok fayda sağlayabilir. Yaş, cinsiyet, genetik gibi faktörler de çocuk ve ergenlerin psikolojik eğilimlerini etkileyen unsurlar arasındadır. Özellikle anksiyete (kaygı) bozukluğu, bipolar bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıklarda genetik faktörlerin öne çıktığı görülür.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]