Mail

info@kadimmizac.com

Telefon

0552 569 60 41

Ergenlerde Kendine Zarar Verme Durumu Nasıl Önlenir?

Ergenlerde kendine zarar verme durumu, her ne kadar intihar amacı taşımasa da bedenlerine hasar vermelerinden ötürü son derece dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bu zarar verme davranışları tekrarlanan bir sürece sahip olduğu için mutlaka psikoloğa gidilmesi tavsiye edilmektedir.
Genel olarak vücudun bir yerini kesmek, sert bir şekilde duvar yumruk atmak, saçları koparmak, kafaya vurmak gibi farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu tip davranışlar kendine zarar vermek olarak görülmektedir. Yolunda gitmeyen bir şeylerin sinyali olan bu davranışlar, bir sağlık sorunu olarak değerlendirilmeli ve kontrol altına alınarak mutlaka tedavi edilmelidir.

Ergenlerde Kendine Zarar Verme Durumunda Engellemek İçin Neler Yapılabilir?

Ergenlerde kendine zarar vermeyi engellemek için öncelikle hem çocukluk hem de ergenlik döneminin analiz edilmesi gerekmektedir. Erken dönemde bu analizlerin yapılması ve duyguların tanınması neticesinde tedavi süreci başlatılmaktadır.
Aileler ise öncelikle çocuklarının duygularını yok saymaması ve onları anlayıp konuşabilmesi son derece önemlidir. Çocuğun öncelikle ailesine kendini ifade edebilmesi ve kendini değerli hissetmesi son derece önemlidir. Eğer benlik saygısı düşük ise kendine zarar verme eğilimi göstermeye başlayacaktır. Yapıcı eleştiriler, olumlu davranışların takdiri kendine zarar verme açısından önleyici olmaktadır.
Öfke kontrolü yaşayan ergenlerde de kendine zarar verme durumu gözlemlenebilmektedir. Bu sebeple erken yaşlardan itibaren çocukların öfke kontrolünü başarmalarına yardımcı olmak son derece önemlidir. Aynı zamanda anne ve babanın da öfke kontrol durumları da bir örnek oluşturacağı için ebeveynlerin de bu konuda dikkatli olmaları gerekmektedir. Çocuğu öfkeyi nasıl ifade etmesi gerektiğini öğrenmesi, ilerleyen zamanlarda kendi bedenine zarar vermesini de önleyecektir.
Ergenin kendine zarar vermesi durumunda aile öncelikle panik yapmamalı ve konuyu sakince ele alarak profesyonel yardım almaları gerekmektedir. Çocuğa kızmak, sert çıkmak, tavsiye vermek işe yarayacak yöntemler değildir. Bu tip davranışlar ergen ile ailenin arasına mesafe koyulmasına neden olacaktır. Ergenin vermek istediği bu sembolik bir mesajı anlamak için öncelikle nedenlerinin ne olduğunun öğrenilmesi gerekmektedir.
Odağı değiştirmek, destek almak, sakinleştirme tekniklerini öğrenmek bu davranışların tekrarlanması durumunda engelleyici olacaktır.

Ergenlerde Kendine Zarar Verme Durumunun Nedenleri

Ergenlerde kendine zarar verme durumunun nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • beden imajından memnun olmamak
  • benlik saygısının olamaması
  • kaotik aile yapısı
  • baskın otorite figürleri
  • kan görmekten keyif alması
  • acı çekmekten keyif alması

arkadaş grubundan bunları görmesi gibi etkenler yer almaktadır. Ek olarak ergenlik döneminde görülen bu davranışların temelinde bazı psikiyatrik durumlar da olduğu bilinmektedir bunlar sırasıyla;

  • aile öyküsünde bulunan psikiyatrik hastalıklar
  • intihar girişiminde bulunan kişilerin öyküsü
  • depresyon
  • bipolar bozukluk
  • kardeşlerde bulunan psikiyatrik problemler
  • borderline
  • yeme bozuklukları ya da madde kullanımı olarak belirtilmektedir.

Bu rahatsızlıklar da ergenlik döneminde zarar verme nedenleri arasında yer alabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir